A lakosság megélhetését korábban főként a bányászat, kisebb részben a mező- és az erdőgazdálkodás biztosította. A szomszédos Rudabányi Ércelőkészítő Vasércbánya működése Felsőtelekes lakóinak biztos megélhetési forrást biztosított.

A rudabányai vasércbánya és a borsodi szénbányák bezárásával azonban az 1980-as évek közepétől fokozatosan megváltozott a foglalkoztatás szerkezete és jellege. A vasércbánya részleges megszűnése, leépítése csaknem egybeesett az 1990-es rendszerváltással és ez óriási hatással volt a lakosságra, hiszen 50%-os munkanélküliséget okozott. Ezek a tények nehéz feladat elé állították az önkormányzatot.

A helyzet megoldására 1993. évtől mintegy 70 hektár erdőtelepítés valósult meg a településen a Munkaügyi Központ, az Erdőfelügyelőség és a helyi Önkormányzat közreműködésével. A terület jelenleg is művelés alatt áll.

Felsőtelekes külterület
Felsőtelekes külterület
Felsőtelekes külterület
Felsőtelekes külterület
Felsőtelekes külterület
Felsőtelekes külterület

Felsőtelekesen indult 1994-95. évben a PBS Európa Precíziós Robbantási Szolgáltató Kft Emulziós Üzeme. A munkalehetőséget kínáló gazdasági lehetőségek a településen nincsenek jelen.

A lakosok 30-40%-a Kazincbarcikán, Rudabányán és a helyi intézményeknél jut munkalehetőséghez. A helyi munkalehetőségek folyamatos csökkenése miatt egyre többen kénytelenek az ország távolabbi vidékein vagy külföldön állást keresni, esetleg magánvállalkozásba fogni.

A nehézségek ellenére azonban Felsőtelekes életképes, folyamatosan fejlődő, és lakóinak minden szükséges feltételt (pl. vezetékes víz, gáz, szennyvíz, telefon, kábel TV hálózat, internet stb.) biztosító település.

A lakosság további elvándorlásának megelőzése érdekében, új munkahelyek mielőbbi létrehozása szükséges. Az intézményrendszer jelenleg jól működik, a lakosság ellátása biztosított.

Fejlesztési tervek


A gazdasági élet fellendülését a kedvező földrajzi adottságokra épülve az idegenforgalom (falusi turizmus), szervezett fejlesztése biztosíthatja, melynek megvalósítása hosszú távú tervként szerepel az önkormányzat elképzelései között.

Fóliasátrak
Fóliasátrak
Gazdálkodás
Gazdálkodás
Állattenyésztés
Állattenyésztés

Állattartással, vagy gyógynövények telepítésével és csomagolásával, vagy faipari feldolgozással lehetne még vállalkozást indítani, mivel a település környezetében több műveletlen földterület vásárlására is van lehetőség.

Az önkormányzat tervében szerepel a népi hagyományok és kulturális örökség megőrzésére Tájház kialakítása.

Régiségek tárháza
Régiségek tárháza
Singer varrógép
Singer varrógép
Levéltár
Levéltár

Kedvező elbírálás esetén a helyi lakosság, illetve a településre érkezők részére a számítástechnikai eszközhasználat, az elektronikus levelezés, az internetezés további kapcsolatépítési lehetőséget biztosít.

Pályázat került benyújtásra 3 belterületi út felújítására, az orvosi rendelő akadálymentesítésére valamint az iskola informatikai eszközeinek fejlesztésére, nyílászárók cseréjére, fűtés korszerűsítésére, sport és polgárőrség eszközbeszerzés (NCA pályázat).

Felsőtelekes


Felsőtelekes község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Kazincbarcikai járásban, a Galyaság déli részén helyezkedik el. Kazincbarcikától 22 kilométerre, Miskolctól közúton 42 km-re északra található.

Település címere


Felsőtelekes címere