Felsőtelekes Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, Kazincbarcikától mintegy 22 km-re északra, a Rudabányai-hegység és az Aggtelek-Rudabánya-hegyvidék karsztos területei között, a Telekes patak NY-K-i irányú hosszú völgyében fekvő mindössze 800 fős kisközség. Magyarország kistájainak katasztere szerint az Észak-Magyarországi középhegység nagytájhoz, az Észak-Magyarországi medencék középtájhoz, a Putnoki dombság kistájhoz tartozik.

Környezetét 2-300 m magas, erdőkkel, szőlőkkel, legelőkkel és kisebb részben szántókkal borított dombok alkotják. A dombvidék legmagasabb pontja a 375 m magas Szőlő-hegy, a Köves. A dombok tetejéről tiszta időben a Magas-Tátra nyáron is hófödte csúcsáig kalandozhat el a tekintet.

Felsőtelekes panoráma
Felsőtelekes panoráma
Felsőtelekes panoráma
Felsőtelekes panoráma
Felsőtelekes panoráma
Felsőtelekes panoráma

Délkeleti oldalán húzódik a híres rudabányai vasérclelőhely, amely ma már nem áll művelés alatt. Helyén hatalmas, 5 kilométer hosszú, 500-1000 méter széles és 80-100 méter mély, részben rekultivált külfejtési gödör maradt vissza, kiváló lehetőséget kínálva a földtani vizsgálatokhoz. Legmélyebb pontját évről évre növekvő, smaragdszínű bányató tölti ki. A közelben, a szomszédos Alsótelekes határában működik hazánk egyetlen gipszbányája.

Nyugatról Kánóval, északról Szőlősardóval, keletről Szuhoggyal, délről pedig a nagy múltú Rudabányával határos a község.

Mindössze 25 km-re található innen Aggtelek, és a világhírű "Aggteleki- Cseppkőbarlang" (Baradla-barlang).

Panoráma
Panoráma
Panoráma
Panoráma
Felsőtelekes
Felsőtelekes

Megközelíthetőség


Közúton: A település több irányból télen, nyáron egyaránt , szemet gyönyörködtető, kirándulásnak is élvezetes, látványos erdővel borított hegyek-dombok között kanyargó közepes minőségű aszfaltozott útvonalakon közelíthető.

Legkedvezőbb útirányok:

A 26-os Miskolc-Kazincbarcika-Ózd viszonylatú főútról Sajószentpéternél Edelény felé letérve, Edelény-Szendrő városok érintésével, Szuhogyon át, vagy Kazincbarcikánál Rudabánya felé letérve érhető el, de szemet gyönyörködtető kellemes útvonal a Putnoknál Kelemér felé jobbra térő, Imolán átvezető útszakasz is.

Tömegközlekedés: Tömegközlekedésben a Borsod Volán járatai a meghatározóak. A csökkenő Volán járatok miatt a családoknál a személygépkocsi használat biztosítja a környező települések felé irányuló munkába járás feltételeit.

Vasúton: Legközelebbi vasútállomás Kazincbarcika.

Felsőtelekes


Felsőtelekes község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Kazincbarcikai járásban, a Galyaság déli részén helyezkedik el. Kazincbarcikától 22 kilométerre, Miskolctól közúton 42 km-re északra található.

Település címere


Felsőtelekes címere